Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
WhatsApp yakın zamanda gizlilik politikasını güncelledi ve bu durumundan memnun olmayan pek çok kullanıcı aralarında Telegram’ın da bulunduğu rakip mesajlaşma uygulamalarına geçti. Bu güncelleme sayesinde, Telegram sadece birkaç gün içinde 25 milyon yeni kullanıcı kazandı ve kullanıcı tabanını 500 milyonun üzerine çıkardı. Hadi gelin birlikte Telegram’ı güvenlik ve gizlilik konularında ele alalım.
Telegram’ın uçtan uca şifrelemesi vardır ancak etkinleştirmeniz gerekir. Telegram, uçtan uca şifreleme, Gizli sohbetlerle aktif edilir.
Gizli sohbetlerde kısa mesajlar, resimler, videolar ve diğer tüm dosyalar uçtan uca şifreleme kullanılarak gönderilir. Bu, yalnızca sizin ve alıcının şifre çözme anahtarına sahip olduğu anlamına gelir, bu nedenle Telegram veya internet korsanları verilerinize erişemez.
Dahası, gizli sohbetlerin içeriği Telegram’ın sunucularında saklanmaz. Gizli sohbetler yalnızca sohbet katılımcılarının cihazlarına kaydedildiğinden, bunlara başka bir cihazdan erişilemez ve Telegram’dan çıktığınızda veya uygulamayı sildiğinizde kaybolurlar.
Gizli sohbetler Telegram’ın iOS, Android ve macOS uygulamalarında mevcuttur. Web sürümü ve Windows uygulaması gizli sohbetleri henüz desteklemiyor.
Gizli bir sohbet oluşturmak için, sohbet ortağınızın profilini açmanız, üç nokta düğmesine (bazen Diğer olarak adlandırılır) dokunmanız veya tıklamanız ve Gizli Sohbeti Başlat’ı seçmeniz gerekir.
Bu, mesajlara uçtan uca şifrelemenin uygulandığı bir sohbeti açar (başlangıçta sohbet penceresinde bu etkiye ilişkin bir bildirim görüntülenir). Mesaj giriş kutusundaki saat simgesine dokunarak veya tıklayarak mesajların silineceği zamanı da ayarlayabilirsiniz.
Elbette, mesajların otomatik olarak silinmesi sohbet ettiğiniz kişinin ekran görüntüsü almasını engellemez, ancak yaparlarsa sohbette bununla ilgili bildirim alırsınız. Tek istisna, diğer kişinin macOS uygulamasını kullanmasıdır; bu durumda bir bildirim almayacaksınız.
İşte başka bir kullanışlı ipucu: Telegram aynı kişiyle birden fazla gizli sohbete izin verir. Bununla birlikte, varsayılan olarak tüm sohbetlere uçtan uca şifreleme uygulayan WhatsApp’tan farklı olarak grup sohbetleri gizli olamaz.
Telegram sohbetleri bulut veya gizli olarak ayrıldığından bazı durumlarda hangi türü kullandığınızı bilmek önemlidir. Bir sohbet hassas bilgiler içeriyorsa, gizli olmalıdır, değil mi?
Evet tabii. Ancak uçtan uca şifreli sohbetler, normal sohbetlere neredeyse aynı görünüyor. Hangi türden olduğunuzu anlamak için, sohbet ettiğiniz kişinin adının veya telefon numarasının yanında bir asma kilit simgesi olmalıdır. Oradaysa, sohbet gizlidir. Değilse, uçtan uca şifreleme kapalıdır, bu durumda yeni bir sohbet oluşturmanız gerekebilir.
Ayrıca sohbet partnerinizin simgesine dokunabilir veya tıklayabilirsiniz. uçtan uca şifreleme etkinse, açılan pencerenin altında Şifreleme Anahtarı görünecektir.
Güvenlik konusuna değinmişken uygulamada güvenlik ve gizliliği yapılandırmak için de bir dakikamızı ayıralım. Ekranın sağ alt köşesindeki Ayarlar düğmesine tıklayın ve Gizlilik ve Güvenlik’i seçin.
İlk adım, yanlışlıkla cihazınızın kilidini açıp telefonunuzu gözetimsiz bırakırsanız kimsenin sohbetlerinizi okuyamayacağından emin olmaktır. Bunun için şu adımları takip edelim Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Uygulama Kilidini aktif edip unutmayacağımız bir parola belirleyelim. Bu şekilde parolaya sahip olmayan kişiler Telegram mesajlarınıza erişemeyecek.
Sonraki adım, hesabınızı ele geçirilmeye karşı korumak için iki adımlı doğrulamayı aktif etmektir. Birincil oturum açma yöntemlerinde metinle gönderilen tek seferlik bir kod kullanır bunun yanı sıra ikinci faktör olarak bir parola belirlemenize olanak sağlar. Bunu yapmak için, Gizlilik ve Güvenlik sekmesinde, İki Adımlı Doğrulama‘yı seçin ve güçlü bir şifre kombinasyonu ayarlayın. Unutmayın ki bu şifreyi nadiren kullanacaksınız bu yüzden unutmak çok kolaydır; şifre yöneticisi gibi güvenli bir yere not edin.
Bu ek şifreyi unutursanız ne olur? Hesabınızı sıfırlamanız gerekir. Temelde, bu, hesabınızın tamamen kaldırılması için bir istek göndermek anlamına gelir, ardından yedi gün beklemeniz gerekir. Bir hafta sonra, hesap silinir (ilişkili kişiler, grup sohbetleri ve kanal abonelikleri dahil) ve aynı telefon numarasını kullanarak yeni, tamamen boş bir hesap oluşturabilirsiniz.
Gereksiz ayrıntıları 500 milyon artı Telegram kullanıcısıyla paylaşmamak için profilinizin gizliliğini uygun şekilde yapılandırın. Bunu yapmak için, Telegram’ın Gizlilik ayarlarına gidin ve ayarlanan değerleri değiştirin. Ayarları aşağıdaki şekilde kullanmanızı tavsiye ediyoruz:
Yukarıdaki ipuçları çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır, ancak burada ekstra tedbir için birkaç ipucu daha var:
Birisi cihazınıza fiziksel veya uzaktan erişim kazanırsa, en güvenli uygulama bile savunmasızdır. Bunu göz önünde bulundurarak, tüm cihazlarınızı her zaman bir parola veya PIN kodu ile kilitlediğinizden, bunlara yüklenmiş tüm uygulamaları ve işletim sistemlerini düzenli olarak güncellemenizi ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlamak için güvenilir bir antivirüs çözümü kullanmanızı öneririz. Bu yazıda Telegram Güveniliğini ele alıp Telegram Güvenlik ayarları ve Telegram Gizlilik ayarları nasıl olamlı sorularına yanıt aradık. Ayrıca İşe Yarar Telegram Kanalları ilginizi çekebilir.
Yorum Yaz